Skeie bygg

Skeie bygg

Skeie Bygg AS er en familiebedrift som ble startet i 1987 av Bjørnar Skeie, men historien startet allerede i 1965 da hans far, Johannes Skeie, startet Foldereid Ferdighusfabrikk AS og senere Foldereid Byggeindustri AS. Dermed kan Skeie Bygg AS i 2022 ferie 35 års jubileum og Skeiefamilien vise til hele 57 års erfaring med produksjon, og oppføring av småhus, det vil si boliger, hytter og garasjer. Butikken på Foldereid fikk en sårt tiltrengt oppgradering i 2020, og fremstår nå som en moderene byggevarebutikk

Den lange historikken har gitt Foldereid en sentral posisjon når det gjelder ferdighusproduksjon i regionen. Dette gjelder langt oppover Helgeland, og nedover i Trøndelag. Det 

har også blitt levert flere hus fra Foldereid til Tyskland

det står sågar ett hus i Sveits som er levert fra Foldereid.

Det var naturlig at når man likevel hadde varer som ble brukt til å produsere hus på lager at en også solgte disse i en butikk. Dermed ble det etablert et byggevareutsalg som

fortsatt drives i Foldereid. Her er det i år investert et betydelig beløp på oppgradering av butikk- og kontorlokalene

så butikken holder i dag til i topp moderne og lyse lokaler. 

De første årene etter oppstart av Skeie Bygg AS var en tøff tid med stor arbeidsledighet, høy rente og lav byggeaktivitet. Det var først ut i 1990-årene at byggeaktiviteten tok seg opp igjen. Sakte, men sikkert har bedriften styrket sin egen kapital, og i dag framstår bedriften som en solid bedrift. – Et meget viktig moment når en skal velge leverandør til sitt nye hjem.

Skeie Bygg AS har fulgt en strategi som har ført oss fram til det vi er i dag; – En av de største leverandørene av boliger i Ytre Namdal. En viktig brikke i denne strategien var samarbeid med Steinar Moe som sammen med Bjørnar og Svein Skeie etablerte Norbolig AS, et selskap som skulle føre opp flermannsboliger for salg i lokalmarkedet. Dette ble en suksess og Norbolig har solgt langt mer enn 400 leiligheter. I tillegg er det gjennom 55 år solgt mange hus og hytter, så en stor del av befolkningen i Ytre Namdal lever og bor i hus som er produsert på Foldereid. I 2019 kjøpte Norbolig Hol ding AS, som eies av de tre nevnte, Skeie Bygg AS.

Skeie Bygg AS har vært og vil fortsatt være en sentral aktør, først og fremst i Ytre Namdal. Med Byggtorget AS og Systemhus AS i ryggen vil Skeie Bygg AS fortsette å selge byggevarer, garasjer, boliger, fritidsboliger og næringsbygg til det lokale markedet. 

Omtrent alt vi leverer av hus, hytter og garasjer er tegnet av Skeie Bygg AS. Dette skje vanligvis ved at kundene kommer til oss med en ide om hva de vil ha. Det kan for eks. være et hus i vår katalog som de ønsker å tegne om eller de har en skisse som de har tegnet selv. Svein kr. Skeie overfører ideene til papiret og våre dyktige snekkere setter den ut i livet.

Siden vi leverer mange type bygg er det viktig for oss å ha en produksjons som lett kan omstilles. Produksjonen av veggelementer og takstoler foregår i vår produksjonshall på 1100m². For den som husker tilbake; - Hallen ble bygget av Fagtre AS som produserte «Trønderstenderen». Senere overtok Sømliøy Trevare AS som videreførte stenderproduksjonen og produserte vinduer. I dag er den altså vår produksjonshall.

I hallen er det flere sager, jigger, traverskran, takstolpresse og gaffeltruck m.m. Fire mann tar seg av produksjonen. Nils Sagvik har ansvaret for takstolproduksjonen, og Terje Aar, Åge Skjevelnes og Åsgeir Stangvik står for produksjonen av veggelementer. Rune Bråtteng er sjåfør og altmuligmann som også hjelper til i produksjonen i ledige stunder.

Skeie Bygg AS leverer stort sett alt som selges av bygg som elementbyggesett. Årsaken er at denne metoden er mer effektiv enn tradisjonelle byggemetoder. I produksjonshallen er det ikke noe vær som påvirker resultatet. Her klatrer man heller ikke i stilasjer, men går trygt på flatt gulv. Materialene som en skal brukes i bygget står ferdig kappet og lett tilgjengelig ved jiggene, så her slipper en å bære materialene fra lagringsplassen på byggetomta og levere de oppover i stillaset. Det er få forstyrrende og forsinkende faktorer som påvirker resultatet, og produksjonen foregår etter kjent og godt innøvde metoder. 

I dag er det strenge krav til husene som bygges, og holder de ikke mål når testene gjennomføres kommer det krav om utbedring. Derfor er det viktig for oss at det er kvalitet helt fra starten av, slik at vi ikke får fordyrende ekstrakostnader og forsinkelse i byggeprosessen. 

Å selge hus var nok langt mer enkelt før enn det er i dag. Husene i katalogene var som de var og ingen hadde noen forventning om at de skulle kunne endres. Valg av materialer var nokså begrenset. Takplater (sponplater) i himlingen, veggspon på veggene og høvlede bord med not og fjær på gulvet som underlag for kil-falset trefiberplater, og belegg. 

Johannes Skeie, som i sin tid etablerte Foldereid Ferdighusfabrikk AS og Foldereid Treindustri AS, fortalte denne historien:

«Jeg fikk en telefon fra en kar fra Vega. Han presenterte seg med navn og adresse og sa at han ønsket å bestille hus et bestemt hus fra katalogen, og la på. Jeg sendte kontrakt med avtale om leveringstidspunkt og grunnmurstegning. Den underskrevne kontrakten kom i retur og etter hvert ble huset produsert. I den angitte uken ble hus og snekkere sendt til Vega og huset kom opp. Pengene kom på kontoen og jeg hørte ikke noe mer fra mannen».

I dag er denne prosessen gjenstand for mer oppmerksomhet. Så å si alle kataloghusene vi selger blir tegnet om.  Disponering av tilgjengelig areal blir vurdert inngående. Antall og størrelse på soverommene krever sin del. Det skal gjerne være litt størrelse på badet. Stue og kjøkken likeså. Vi tegner gjerne flere utkast før kundene blir fornøyde. Da har tilgang på lys utenfra blitt vurdert og valg av materialer drøftet kjøperne seg imellom, og med oss som er selgere. Når alt dette er unnagjort kommer vi til fasadene. Her er det ønske om stil; - Tradisjonell, moderne eller funkis som må innfris.

Når det kommer til interiøret har vi en helt annen situasjon enn den Johannes Skeie beskrev. Det er etter hvert blitt et enormt utvalg av materialer, utførelser og farger å velge imellom. Et møte med å gå gjennom alle husets rom og velge materialer og utførelser kan ta opp til tre timer. Det møtet tar vi helst her hos oss siden vi her har et godt utvalg av vareprøver i utstillingene våre.